Polityka prywatności

Polityka prywatności

poniedziałek, 23 lipiec 2018 18:53

Polityka prywatności

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane dalej jako „RODO”) informujemy:

1. Administratorem danych osobowych jest Zgromadzenie Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego z siedzibą w Warszawie, ul. Wiślana 2; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2.
Podstawą przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. a) RODO – zgoda osoby na przetwarzanie danych osobowych.

3. Państwa dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie przez podmioty, z którymi Administrator zawarł umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, w szczególności w zakresie obsługi informatycznej i technicznej, a także przez podmioty, którym Administrator udostępnia dane osobowe na podstawie przepisów prawa, w szczególności organom ścigania i organom kontrolnym.

4. Państwo mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych. Mają Państwo prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie.

Podanie przez Państwo danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do korzystania z usług naszej strony internetowej.

Państwo dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu. Dane nie są przekazywane do państw trzecich.

5. Pobieranie danych osobowych przy każdorazowym wywołaniu naszej strony internetowej

Odwiedzanie naszej strony i korzystanie z jej usług jest równoznaczne z wyrażeniem przez Państwo zgody na pozyskanie i przetwarzanie przez administratora danych osobowych. Pobieramy i przetwarzamy dane osobowe tylko na tyle, o ile jest to potrzebne do funkcjonowania danej usługi naszej strony internetowej. Przy każdym ładowaniu naszej strony internetowej jej system połączony z usługą Google Analytics automatycznie pobiera dane systemu czy urządzenia wywołującego i zapisuje je w protokołach:

  1. utworzony z IP urządzenia domyślny ID Google Analytics
  2. język, kraj, miejscowość użytkownika
  3. dane systemowe urządzenia użytkownika – przeglądarka, system operacyjny, dostawca usług
  4. dla ruchu mobilnego – system operacyjny, dostawca usług, rozdzielczość ekranu.

Dane są przechowywane 14 miesięcy i potem automatycznie usuwane.

6. Pobieranie danych przy korzystaniu z usług strony internetowej

Pobieramy dane i korzystamy z nich przy niektórych usługach w ramach działalności strony internetowej, jak newsletter czy „Wyślij intencję”. Korzystanie z nich jest całkowicie dobrowolne. Dane potrzebne do funkcjonowania usługi są pobierane i zapisane tylko do tego celu i tylko za zgodą użytkownika usługi. Dane nie są podawane dalej osobom trzecim.

6.1. Wyślij prośbę o modlitwę

Na naszej stronie internetowej można korzystać z usługi wysyłania intencji modlitewnych. Służy do tego formularz, który przesyła treść wpisaną przez użytkownika do skrzynki Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Stamtąd raz w tygodniu wiadomości są pobierane i przekazywane do cotygodniowej nowenny w kaplicy Sanktuarium św. Urszuli Ledóchowskiej w Pniewach. Baza formularza pobiera bezpośrednio takie dane:

  1. imię użytkownika
  2. treść intencji.

Dane są wykorzystane i przechowywane wyłącznie w tym celu, w którym zostały zebrane.

6.2. Newsletter

Na naszej stronie internetowej istnieje możliwość zapisania się do bezpłatnego biuletynu informującego w nieregularnych odstępach czasu o aktualnościach czy wydarzeniach w Sanktuarium św. Urszuli. Strona wykorzystuje wtyczkę AcyMailing.
Przy zgłoszeniu użytkownik/ subskrybent podaje:

  1. imię
  2. adres mailowy.

Ponadto pośrednio zapisują się w danych subskrybenta data i godzina zgłoszenia.
Dane potrzebne do wysyłania newsletterów nie są przekazywane osobom trzecim. Do zapisania się do newslettera korzysta się z tak zwanego double-opt-in, czyli podwójnego potwierdzenia subskrypcji. Dopiero zatwierdzenie otrzymanego do skrzynki mailowej linku finalizuje procedurę zgłoszeniową. Klikając w link, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Bez tej zgody subskrypcja nie jest ważna.
Niezatwierdzone zgłoszenia zostaną usunięte po miesiącu.
Ze subskrypcji newslettera można w każdej chwili zrezygnować. W stopce każdego newslettera znajduje się link do odpowiedniego formularza, który powoduje usunięcie użytkownika z listy subskrybentów.

 

7. Korzystanie z ciasteczek (cookies)

Nasza strona internetowa korzysta z tak zwanych ciasteczek. To są małe pliki tekstowe, które przy wywołaniu strony internetowej zapisują się tymczasowo na twardym dysku urządzenia użytkownika. Te ciasteczka zawierają typowy ciąg znaków, który umożliwia jednoznaczne zidentyfikowanie przeglądarki przy ponownym wywołaniu strony. Zawartość plików “cookies” jednak nie pozwala na identyfikację Użytkownika. Za pomocą plików “cookies” nie są przetwarzane lub przechowywane dane osobowe.

Korzystanie z naszej strony internetowej i jej usług jest możliwe również bez ciasteczek. Większość przeglądarek tak jest ustawiona, że automatycznie akceptuje ciasteczka. Użytkownik może jednak zdeaktywować zapisywanie ciasteczek lub tak ustawić przeglądarkę, że zostaje powiadomiony, gdy ciasteczka są przekazane. Użytkownik może zatem sam zdecydować, czy akceptuje ciasteczka, czy nie. Już zapisane ciasteczka użytkownik może w każdej chwili usunąć.

Tak można ustawić ciasteczka w różnych przeglądarkach:

Ustawienie ciasteczek w Google Chrome -  link do strony www

Ustawienie ciasteczek w Firefox -  link do strony www

Ustawienie ciasteczek w Internet Explorer -  link do strony www

Pożyteczne informacje o ciasteczkach na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl

8. Media społecznościowe i inne sieci

Nasza strona zawiera linki do serwisów społecznościowych Facebook i SoundCloud oraz do różnych usług Google: Google+, YouTube i Google Maps. Służą one do publikowania naszych treści i do lepszej funkcjonalności strony. Aby korzystać z tych mediów, nie zawsze jest konieczne zalogowanie się do nich. Wiele treści jest dostępnych także bez logowania.

Gdy Państwo są zalogowani do danego serwisu, do którego się wchodzi przez naszą stronę, operator serwisu może zidentyfikować osobę i utożsamić z uzyskanymi danymi urządzenia.

W artykułach strony znajdują się przyciski mediów społecznościowych – Twittera, Facebooka i Google+. Klikając w nie, można wyrazić pozytywną opinię na temat treści artykułu. Trzeba być jednak zalogowanym do danego serwisu. Strona nie zbiera danych o tym, kto te opinie wyraża. Strona nie dowiaduje się o udostępnionych w tych serwisach treściach, ani o komentarzach tam zostawionych.

Media społecznościowe i inne sieci również korzystają z plików „cookies”. Dotyczy to również niezalogowanych użytkowników. O polityce prywatności i możliwościach usuwania plików „cookies” serwisów społecznościowych można się dowiedzieć na ich stronach:

Facebook: Na naszej stronie na Facebooku można polubić, udostępnić i skomentować opublikowane tam treści. Informacje o ochronie danych na Facebooku - link

Google+: Na naszej stronie na Google+ można polubić, udostępnić i skomentować opublikowane tam treści. Informacje o ochronie danych na Google+ - link

YouTube: Korzystamy z tego serwisu, by osadzić na stronie własne filmy z naszego kanału lub kanałów innych użytkowników YouTube. Informacje o ochronie danych na YouTube - link

SoundCloud: Funkcja „osadź” umożliwia wstawiania muzyki i innych dźwięków z naszego kanału w tym serwisie muzycznym na stronie internetowej. Informacje o ochronie danych w SoundCloud - link


9. Państwo mają prawo wniesienia skargi do PUODO („Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych”) z siedzibą przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznają Państwo, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.