Przed wejściem na halę produkcyjną zakładu, wszyscy uczestnicy dostali odpowiednią odzież ochronną, niezbędną, by móc zajrzeć we wszystkie zakamarki piekarni. Każde dziecko, pod bacznym okiem mistrza piekarnictwa, mogło samodzielnie wykonać pięć rodzajów pieczywa, m.in. chałkę, precla, wiosennego ptaszka oraz bułkę według własnego pomysłu. W czasie, gdy przygotowane przez dzieci pieczywo wypiekało się w piecu, odbyła się projekcja filmu pokazującego etapy powstawania pieczywa: od zasiania zboża aż do wypieku. Dodatkowo wszyscy uczestnicy zostali obdarowani słodkim poczęstunkiem. Na zakończenie naszego spotkania dzieci na podstawie przygotowanych wypieków uczestniczyły w konkursie na najlepszego piekarza. Wygrali wszyscy uczestnicy, a jako nagrodę otrzymali słodki „Medal Honorowy” zrobiony z piernika.
W ten sposób nasza wycieczka w piekarni państwa Zubrzyckich dobiegała końca. Z pełnymi brzuchami, siatkami własnoręcznie zrobionego pieczywa i szerokimi uśmiechami na twarzach wracaliśmy autokarem do domu.
zdjęcia w albumie Google Photos